Kruidenolie maken voor je gasten

Kruidenolie maken voor je gasten

Met het maken van de kruidenolie kan je op basis van geproduceerde olijfolie een eigen draai aan de olie geven. Bovendien blijven de kruiden die erin zitten lang goed. Gebruik hierbij wel goede olie, extra vierge, zodat de smaak die je er aan wil toevoegen beter tot zijn recht komt. Hier vind je een recept voor Italiaanse kruidenolie en een aantal variatietips op het recept.

Wat heb je nodig?

●      Olijfolie extra vierge (of zelf gemaakte olijfolie)
●      Oliefles naar keuze
●      Dop of kurk
●      Knoflook
●      Italiaanse kruidenmix (takjes oregano, rozemarijn en tijm)
●      Trechter

Bereiding van de kruidenolie

De bereiding is verassend eenvoudig! Kneus de knoflook of snijd hem in plakjes. Doe de knoflook met een aantal takjes van de verschillende kruiden in de oliefles. Schenk de olijfolie met een trechter in de oliefles en doe de dop erop. Laat de olijfolie een tijdje staan zodat de kruiden goed in de olie kunnen trekken.

Variatietip

In principe kun je heel veel soorten kruiden gebruiken bij het maken van kruidenolie. Je kunt dan ook goed variëren met kruiden. Gebruik wel weer goede olijfolie en knoflook, deze zijn natuurlijk essentieel.

Een leuke variatietip op de Italiaanse kruidenolie, is groene kruidenolie met basilicum. Je kunt kiezen om slechts een aantal blaadjes aan de olijfolie toe te voegen, maar je kunt de olijfolie ook geheel een mooie groene kleur geven.
Voor dit laatste heb je een half plantje basilicum nodig. Dep de blaadjes droog en doe de basilicum samen met de olijfolie in de keukenmachine. Mix het samen totdat de olie een mooie groene kleur krijgt. Doe het in de oliefles en je hebt een mooie variatie!

Schenker

Een aantal andere voorbeelden van verschillende kruiden die je kunt gebruiken zijn chili peper, rozemarijn, oregano of tijm. Of kies voor gedroogde rozenblaadjes voor een romantische sfeer aan tafel. Overigens is het gebruik van fruit of groente zelfs mogelijk! Je kunt dus op veel manieren met olijfolie een bijpassende kleur en sfeer geven op tafel of in je restaurant. De belangrijkste variatietip is dan ook dat je vooral zelf moet proberen en experimenteren met het maken van je eigen kruidenolie.

Serveertip

Je kunt de kruidenolie het beste presenteren in een mooie fles met een speciale schenker. Zo blijven de kruiden mooi in de fles zonder dat deze bij het schenken eruit komen. Zet vervolgens de oliefles met een setje peper en zout en een kaarsje op tafel en je verrast je gasten met een origineel en gezellige uitstraling.

Geheel zelf olijfolie maken

We komen nu bij een moeilijker recept, helemaal zelf olijfolie maken. Om geheel zelf olijfolie te maken moet je goed kiezen welke olijven je gaat gebruiken. Neem hiervoor zo rijp mogelijke olijven. Uit onrijpe olijven haal je namelijk niet veel olie. Hoe rijper de olijven, hoe meer en hoe makkelijker je de olie eruit zal krijgen. Neem overigens geen te donkere olijven want dit zal de smaak van de olie bitter maken. Om het eenvoudiger te maken is een oliepers wel aan te raden.

Wat heb je nodig?

●      Olie-olijven, zo rijp mogelijk
●      Oliefles naar keuze
●      Dop of kurk
●      Oliepers (Piteba bijvoorbeeld)
●      Potje voor het opvangen van de olie
●      Kaarsje
●      Trechter

Bereiding van olijfolie

Verwarm eerst de oliepers een beetje door er een kaarsje onder te zetten. Je kunt ook de olijven even verwarmen, maar niet boven de 28 graden want dan zal de chemische samenstelling van de olie veranderen.

Doe de olijven met pit in de oliepers en draai aan de hendel. Er komt nu olijfolie in het potje. Laat het een tijdje staan en je zult zien dat de kleur naar mate helderder wordt. In principe heb je nu olijfolie en zou je er nog kruidenolie van kunnen maken.

Heb je geen oliepers? Doe dan de olijven in een keukenmachine of staafmixer. Hiervoor hoef je de olijven niet eerst te verwarmen. Het nadeel hiervan is dat het nu wel veel werk wordt en dat de prut bij het mixen niet gescheiden wordt zoals bij de oliepers wel het geval is. Hierdoor kan het niet erg bevorderlijk zijn voor de keukenmachine.

Mocht je dit al wel gedaan hebben, blijft er na het mixen een prut over. Laat de prut eerst even staan. Daarna kun je het zeven en vervolgens de prut opnieuw mixen. Je kunt ook met een schaal op de prut drukken boven de zeef. Herhaal dit proces meerdere malen of gebruik een worstpers om de olie er uit te drukken. Schenk vervolgens de uitgelekte olie over in een oliefles met behulp van een trechter en laat het een tijdje staan. Je hebt nu je eigen olijfolie gemaakt.

Al met al is geheel zelf olie maken best lastig en redelijk veel werk, maar het is wel een zeer leuke uitdaging voor de doe-het-zelvers.

Olieflessen voor de olieOlieflessen voor de olie

We komen aan bij de olieflessen, want om de olie mooi te kunnen presenteren komt hij het beste stond zijn recht door een gewenste oliefles. Verras je gasten met een mooie vorm of kleur glas. Je kunt overigens kiezen tussen kleine flesjes van 100 ml tot grotere liter flessen met verschillende vormen.

 

Een andere leuke manier van presenteren is door de olie in stapelbare flessen te doen. Hierdoor geef je een nog creatievere uitstraling aan je zelfgemaakte olie.

Op zoek naar mooie olieflessen voor je zelfgemaakte olie? Kijk dan hier voor het aanbod olieflessen van Glazenflessenenpotten.nl

Categorieën: Uncategorized