Heerlijk zomers nagenieten met zelfgemaakte limoncello. Na een heerlijk diner is een ijskoude limoncello de beste afsluiter van een mooi gerecht bij ondergaande zon. Limoncello is een klassiek Italiaanse drank die zeer koud na het eten wordt gedronken maar wordt daarnaast ook voor diverse cocktails gebruikt. Oorspronkelijk komt limoncello uit het zuiden van Italië waar het traditioneel wordt gemaakt van citroenen uit de regio Sorrento. Wij houden het bij dit recept bij normale, indien gewenst biologische, citroenen die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Deze citroenen zijn namelijk ook zeer geschikt om heerlijke limoncello mee te maken!

Weckpot limoncello

Zelf limoncello maken met een weckpot

Limoncello is eenvoudig zelf te maken. Het enige waar limoncello echt om vraagt is een beetje tijd. Het duurt namelijk na de bereiding, een paar weekjes voordat je de limoncello kunt drinken omdat eerst de smaken er goed in moeten trekken.

Limoncello is het beste te maken op basis van zo puur en smakeloos mogelijke alcohol. Hierdoor kunnen de smaken beter intrekken. Omdat pure alcohol erg moeilijk verkrijgbaar is in Nederland en België, geven we hier ook nog een tweede manier om limoncello te maken op basis van wodka.

Als je wodka gaat gebruiken is het wel aan te raden om niet de goedkoopste te halen. Deze kan namelijk suikers bevatten en een wrange smaak. We willen natuurlijk wel de lekkerste limoncello maken!

Wat heb je nodig?

Voor ongeveer 1500ml limoncello:

●      Weckpot van 1500ml

●      500ml alcohol (zo puur en smakeloos mogelijk) of wodka

●      6 citroenen

●      500 gram suiker

●      1 liter water

●      Een paar beugelflessen naar keuze

Bereiding van de limoncello:

We hebben twee soorten bereidingen: een op basis van wodka en een op basis van pure alcohol. In beide gevallen begin je met het wassen van de citroenen. Droog ze vervolgens af en schil de citroenen maar let op dat je niet teveel witte schil meeneemt. Dit zal de limoncello namelijk bitterder maken. Doe vervolgens de citroenschillen samen met de alcohol of wodka in een weckpot en sluit hem goed af. Zet de weckpot weg op een donkere koude plek en laat hem daar ongeveer drie weken staan zodat de citroenschillen zich goed kunnen mengen met de alcohol.

Haal na ongeveer drie weken de weckpot weer tevoorschijn en zeef de geel geworden alcohol. Vervolgens maak je een suikersiroop door de suiker en het water in een pannetje zachtjes te laten koken totdat de suiker is opgelost. Gebruik je wodka? Dan hoeft er in verhouding iets minder water bij gevoegd te worden. Laat de suikersiroop na het koken even afkoelen en voeg het toe aan de gezeefde gele alcohol.

Beugelfles limoncello

Doe het mengsel terug in de weckpot, roer het goed door en zet de troebele drank nog een weekje op een koele donkere plek zodat de suikersiroop goed mengt met de drank. Schenk de limoncello over in schone beugelflessen en doe het voor serveren nog even in de vriezer en de limoncello klaar om te drinken!

Serveertip: beugelfles!

Je kunt de zelfgemaakte limoncello het beste ijskoud serveren in een mooie beugelfles. Met verschillende maten kun je voor grotere en kleinere tafels gepaste beugelflessen serveren met wat glaasjes. Je kunt er dan ook nog voor kiezen om een etiket op de beugelflessen te doen om de presentatie van de zelfgemaakte limoncello nog origineler te maken.

Meer weten over beugelflessen?

Krijg je ook zo’n zin om zelf limoncello te maken? Op Glazenflessenenpotten.nl vind je diverse soorten en maten beugelflessen om jouw limoncello als mooie verassing na het eten op tafel te zetten!

Categorieën: Uncategorized